NyheterView All

Mossrivare/Vertikalskärare

Mossrivare/Vertikalskärare

Mossrivare och vertikalskärare är maskiner som med fjädrar respektiver knivar river/skär bort mossan. När mossan frigörs kan man antingen räfsa upp gräset eller samla upp det med en gräsklippare med uppsamlare. 

Den ideala perioden för vertikalskärning är i april/maj. Om det är mycket mossa så vertikalskär gräsmattan en gång till i augusti/september.
Bli inte förtvivlad om gräsmattan ser förstörd ut efteråt. Den kommer att hämta sig snabbt och bli bättre än någonsin. Vi rekommenderar att gödsla över små håligheter och så nytt gräs på större kala plättar.

En vertikalskärare jobbar djupare än en mossrivare. Den skär sig ned några millimeter i marken samtidigt som den river loss mossan. När den skär sig ned lite gör den spår så att det kommer ned luft och vatten i marken. Detta ger bättre växtförhållanden för gräset, och tätt växande gräs håller mossan i schack. Om rötterna ska få tillräckligt med luft och näring måste vi se till att lagret med dött gräs är så tunt som möjligt eller inte existerar alls. Vi måste också förhindra att jordmassan blir komprimerad.